Nikoli feladványok

A japán Nikoli (ニコリ, “mosoly”) cég sok érdekes logikai fejtörőt adott ki az évek során. A leghíresebb ezek közül a sudoku (数独, “szám-egyedül”), de sok más is van. NagyHF-ként elvárás, hogy a GUI igényes és kényelmes legyen, a feladatokat fájlból olvassa, az aktuális állást el lehessen menteni és vissza lehessen tölteni, és észrevegye automatikusan, ha elkészült a megoldás. Egyéb kiegészítésekre (pl. tippek adása a játékosnak) is nyitott vagyok.

Nurikabe (塗り壁, “vakolt fal”)

A Nurikabe egy démon neve a japán mitológiában, ami láthatatlan falat képez. A játékban meg kell találni ezeket a láthatatlan falakat számok segítségével, melyek a falak méretét adják meg. A falak közti összes folyosónak össze kell kapcsolódnia valahol, és nem lehet 2×2-es négyzet a folyosóban.

Bővebben ld. Wikipedia, Nikoli

Akari (美術館, “galéria”)

A név jelentése “fény”, érdekes, hogy az “angol” neve is japánul van (bár angolul “Light Up” néven is ismert). Egy galériában kell elhelyezni lámpákat úgy, hogy mindent megvilágítsunk, viszont néhány falhoz meg van adva, hogy pontosan hány lámpa van mellette.

Bővebben ld. Wikipedia, Nikoli

Masyu (ましゅ, “gyöngy”)

Itt és érdekes a név. Ez egy korábbi fejtörőtípus továbbfejlesztése, aminek a neve 真珠の首飾り (gyöngy nyaklánc) volt. Ebből a 真珠 (shin + shu → shinju) a gyöngy, de az első írásjegyet “ma”-nak is lehet olvasni, így hibásan olvasható ma + shu → mashu-nak is, ez adta a nevet.

A cél a négyzetekben levő köröket egy tört vonallal úgy összekötni, hogy az a fehér körök mellett, illetve a fekete körökön 90 fokokat fordul.

Bővebben ld. Wikipedia, Nikoli

Heyawake (部屋分け, “szobafelosztás”)

Itt úgy kell kifesteni a szobákra particionált téglalapot, hogy a szobában a megadott számú kifestett négyzet legyen, de ne legyen két egymás melletti kifestett négyzet, a szoba festetlen része legyen összefüggő, és a festetlen régió ne menjen át több, mint 2 szobán.

Bővebben ld. Wikipedia, Nikoli

Hozzászólás

Design a site like this with WordPress.com
Kezdjük el